Dla przemysłu

Sortuj wg:
Pokaz:
Skrobia kukurydziana 1kg Skrobia kukurydziana

Skrobia kukurydzianaNazwa: Skrobia kukurydzianaSynonimy: Mazeina, Maizena, StarchGatunek: CzystyCzystość: Czysty bez GMO, niemodyfikowana skrobia kukurydzianaCharakterystyka skrobi kukurydzianejSkrobia kukurydziana często jest mylona z mąką kukurydzianą. Produkty te są wytwarzane z kukurydzy, ale mąkę uzyskuje się poprzez zmielenie ziaren, natomiast skrobię wytwarza się z białych pręcików kukurydzy. Jest ona produktem bezglutenowym oraz posiada mniejszą kaloryczność niż mąka kukurydziana.Skrobia kukurydziana to naturalny węglowodan. W 100 g zawiera ona 367 kcal.Zastosowanie kosmetyczneDzięki swojemu naturalnemu pochodzeniu oraz niskiej cenie skrobia wykorzystywana jest w testowaniu mieszanek kolorystycznych, które są dodaje się do produktów kosmetycznych. Jest ona także składnikiem talków, różów, pudrów matujących oraz bronzerów, gdzie pełni rolę wypełniacza.Skrobia sprawdza się w produkcji kosmetyków do twarzy, oczu, ust i paznokci. Poleca się ją do cery tłustej i mieszanej, ponieważ działa wysuszająco na skórę. Powoduje ona, że makijaż wygląda estetycznie oraz zabezpiecza twarz przed błyszczeniem, co ma znaczenie w przypadku nadmiernej produkcji sebum.Domowe sposoby użycia skrobi kukurydzianej.- usuwanie tłustych plam - wystarczy posypać plamę, zwilżyć ciepłą wodą oraz pozostawić na godzinę, a następnie wyczyścić,- zmiękczanie tkanin - należy rozpuścić 2 łyżki skrobi w zimnej wodzie, a następnie dodać do płukania. Idealnie zmiękcza ubrania bawełniane,- pasta na podrażnienia skóry - skrobia jest pomocna przy podrażnieniach, a szczególnie poparzeniach słonecznych i zmianach alergicznych, ponieważ doskonale je łagodzi. Wystarczy przygotować pastę ze skrobii i zimnej wody oraz nałożyć na skórę,- minimalizacja skutków uszkodzeń skóry - skrobia zapobiega wilgoci, zabezpiecza przed bakteriami oraz hamuje swędzenie, a przy tym zmniejsza ryzyko infekcji. Wystarczy nałożyć pastę ze skrobi i zimnej wody na skórę przy ukąszeniu owadów, drobnych zranieniach czy pęcherzach,- suchy szampon - idealnie sprawdza się do szybkiego odświeżenia włosów. Aby go przygotować, należy 4 łyżeczki skrobi wymieszać z 2 łyżeczkami sody. Następnie wetrzeć we włosy, odczekać kilka minut i usunąć szczotką,- naturalny dezodorant - skrobia eliminuje wilgoć oraz nieprzyjemny zapach. Aby przygotować dezodorant, potrzeba 1 łyżki sody oczyszczonej, 3 łyżki skrobi oraz 30 ml wcześniej podgrzanego oleju kokosowego lub migdałowego - wszystko razem wymieszać (można dodać kilka kropel olejku zapachowego) i przechowywać w szklanym pojemniku, na przykład po zużytym antyperspirancie kulkowym,- posypywanie stóp - skrobia przeciwdziała wilgoci, zmniejsza ryzyko wystąpienia grzybicy oraz niweluje przykry zapach.

Learn More
Wodorowęglan sodu. Soda oczyszczona 1kg Soda oczyszczona. Wodorowęglan sodu. Czysty bez antyzbrylacza

Soda oczyszczona. Wodorowęglan sodu. Gatunek: czysty bez antyzbrylacza.SpecyfikacjaNazwa: Wodorowęglan soduSynonimy: soda oczyszczona, kwaśny węglan soduGatunek: CzystyCzystość: Czysty 99,5%Wzór chemiczny: NaHCO3Zastosowanie:• produkcja kul musujących (1 część kwasu cytrynowego / 2 części wodorowęglanu sodu),• roztwór 1% – 4% - produkcja toników i masek do skóry problematycznej i łojotokowej,• regulacja pH produktów kosmetycznych,• kąpiele łagodzące podrażnienia skóry, wysypki lub ukąszenia,• usuwanie zaskórników i rozświetlanie cery,• zmniejszanie zgagi,• na ukąszenia owadów oraz swędzenie skóry,• proszek do pochłaniania zapachów,• proszek do szorowania oraz czyszczenia,• odkamieniacz do czajnika,• odświeżacz do dywanów oraz wykładzin,• pochłanianie zapachów z lodówki, koszy na śmieci, szaf,• usuwanie trwałych plam z prania,• czyszczenie biżuterii,• czyszczenie protez i innych przedmiotów wkładanych do ust,• peeling do ciała.

Learn More
W górę.