Mocznik

Mocznik

Nazwa: Mocznik

Synonimy: Urea, karbamid

Gatunek: Czysty

Czystość: Czysty

Wzór chemiczny: CO(NH2)2

Mocznik

Organiczny związek chemiczny, diamid kwasu węglowego. W wyniku kondensacji podczas ogrzewania tworzy biuret.

Właściwości

Tworzy bezbarwne kryształy w formie długich i bezbarwnych igieł bez zapachu o temperaturze topnienia ok. 133 °C, przy dalszym ogrzewaniu ulega rozkładowi przed osiągnięciem temperatury wrzenia. Jest higroskopijny, łatwo rozpuszczalny w wodzie.

Wykorzystanie

Mocznik w kosmetykach

Mocznik jest składnikiem NMF - naturalnego czynnika nawilżającego skóry, dzięki czemu jest ona nawilżona i gładka. Obniżenie jego stężenia w skórze skutkuje jej suchością i podrażnieniem.

Kurzajki.

Mocznik jest substancją pochłaniającą wilgoć. W kremach stosuje się go od lat 40-tych XX wieku.

Mocznik w stężeniu poniżej 10% silnie nawilża, przyciągając cząsteczki wody i zatrzymując je w skórze.

Mocznik stosuje się w balsamach, kremach i innych produktach kosmetycznych.

Mocznik ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwświądowe.

Trądzik. Mocznik w stężeniu 15% przyspiesza rozkład fibryny.

W stężeniu powyżej 10% mocznik intensywnie zmiękcza skórę oraz zwiększa jej przepuszczalność co umożliwia wchłanianie w głąb skóry innym składnikom aktywnym.

Mocznik stosowany jest jako składnik złuszczający skórę. Przy skórze suchej, łuszczącej się - stosuje się go w stężeniach przekraczających 50%.

Mocznik znajduje się w preparatach łagodzących wczesne objawy powikłań skórnych w cukrzycy.

Mocznik wpływa na funkcje bariery ochronnej skóry. Mocznik wiąże wodę stąd staje się ona mniej dostępna dla drobnoustrojów, dlatego też kosmetyki z mocznikiem mogą zawierać mniej konserwantów.

Mocznik znajduje się w składzie wielu produktów kosmetycznych np. pastach do zębów, kremach do rąk, stóp i twarzy, balsamach, szamponach i odżywkach, olejkach do kąpieli itd.

Mocznik inne zastosowania

Mocznik występuje w postaci białych granulek. Jako nawóz stosuje się go na wszystkich glebach, z wyjątkiem gleb o bardzo wysokim odczynie kwaśnym, zasadowym lub gleb świeżo zwapnowanych; pod wszystkie rośliny uprawy polowej, użytki zielone, rośliny warzywnicze, kwiatowe, drzewa i krzewy owocowe oraz trawniki. Można stosować w formie oprysku drobnokroplistego.

Znajduje również szerokie zastosowanie jako reduktor w procesie selektywnej redukcji katalitycznej, służącej oczyszczaniu spalin. Produkowany jest przeważnie w stężeniach 45%, 40%, 35%. Mocznik jest też stosowany do produkcji preparatów AdBlue.

Sortuj wg:
Mocznik 1kg Mocznik

MocznikNazwa: MocznikSynonimy: Urea, karbamidGatunek: CzystyCzystość: CzystyWzór chemiczny: CO(NH2)2Mocznik to organiczny związek chemiczny - diamid kwasu węglowego. W procesie kondensacji podczas ogrzewania tworzy biuret.WłaściwościMocznik tworzy bezbarwne kryształy w postaci długich igieł bez zapachu o temperaturze topnienia ok. 133 °C. Podczas dalszego ogrzewania ulega rozkładowi przed osiągnięciem temperatury wrzenia. Jest to substancja higroskopijna, łatwo rozpuszczalna w wodzie.WykorzystanieW kosmetykach - mocznik jest składnikiem NMF (naturalnego czynnika nawilżającego skóry), który nadaje jej nawilżenie i gładkość. Obniżenie jego stężenia w skórze sprawia, że staje się sucha i szorstka.Kurzajki - mocznik pochłania wilgoć. Stosuje się go w kremach od lat 40-tych XX wieku.W stężeniu poniżej 10% mocznik silnie nawilża przyciągając cząsteczki wody oraz zatrzymując je w skórze. Jest stosowany w balsamach, kremach i innych produktach kosmetycznych. Ma właściwości przeciwbakteryjne oraz przeciwświądowe. W stężeniu powyżej 10% intensywnie zmiękcza on skórę i zwiększa jej przepuszczalność, dzięki czemy inne składniki aktywne mogą wniknąć w jej głębsze warstwy.Trądzik - mocznik w stężeniu 15% przyspiesza rozkładanie fibryny.Mocznik stosuje się jako składnik złuszczający skórę. Do skóry suchej i łuszczącej się stosuje się go w stężeniach przekraczających 50%. Znajduje się on także w preparatach łagodzących wczesne objawy powikłań skórnych w cukrzycy.Mocznik stymuluje barierę ochronną skóry. Wiąże on wodę, dzięki czemu skóra jest  mniej dostępna dla drobnoustrojów. Kosmetyki z mocznikiem mogą zawierać mniej konserwantów. Mocznik zawarty jest w składzie past do zębów, kremów do rąk i stóp, szamponów, odżywej, olejków do kąpieli i innych.Inne zastosowania mocznikaSubstancja ta występuje w postaci białych granulek. Stosuje się ją jako nawóz na wszystkich glebach, poza tymi o bardzo wysokim odczynie kwaśnym lub zasadowym oraz glebami świeżo zwapnowanymi. Może być stosowana pod wszystkie rośliny uprawy polowej, użytki zielone, kwiatowe, drzewa i krzewy owocowe, rośliny warzywnicze oraz trawniki. Mocznik można stosować w formie oprysku drobnokroplistego. Znajduje on również szerokie zastosowanie jako reduktor w procesie selektywnej redukcji katalitycznej, która służy oczyszczaniu spalin. Jest ptodukowany glównie w stężeniach 45%, 40% i 35%. Wykorzystuje się go do produkcji preparatów AdBlue.

Learn More

Pokazuje 1 - 5 z 5 produktów

W górę.