Tlenek cynku. Biel cynkowa

Tlenek cynku

Nazwa: tlenek cynku

Synonimy: Zincum oxydatum, biel cynkowa, biel chińska, zinc oxide

Gatunek: Czysty

Czystość: Czysty bez domieszek min 99,9%

Wzór chemiczny: ZnO

Czym jest tlenek cynku?

Tlenek cynku - związek chemiczny z grupy tlenków, połączenie tlenu z cynkiem na II stopniu utlenienia. Stosowany m.in. jako pigment do farb.

Stosowany jest jako dodatek do farb i lakierów, w kosmetyce i ceramice oraz jako wypełniacz i stabilizator gumy, kauczuku i tworzyw sztucznych, do produkcji mas izolacyjnych, zasypek, środków do impregnacji drewna.

Pierwotnie, jako pigment, został wprowadzony w 1779 roku, od 1834 roku jako „biel chińska” stosowany w gwaszu, w farbach olejnych.

Sproszkowaną biel cynkową stosuje się powszechnie (obok innych proszków, jak: grafit, sadza angielska, argentorat, tkanol) w kryminalistyce, w badaniu daktyloskopijnym metodą mechaniczną.

Tlenek cynku ma lekkie działanie antybakteryjne, używany jako składnik maści i zasypek stosowanych na skóry.

Tlenek cynku jest używany w stomatologii do tymczasowych wypełnień.

Jest bezwonnym, białym proszkiem o delikatnej fakturze. Nie rozpuszcza się ani w wodzie, ani w tłuszczach, tworzy tylko dyspersje.

Tlenek cynku ma właściwości bielące, matujące i kryjące, dzięki czemu jest stosowany do produkcji pudrów i zasypek.

Wykorzystywany również w naturalnych i ekologicznych preparatach do ochrony przed promieniowaniem UV.

Zaletą tlenku cynku jest zdolność do blokowania niemal całego spektrum promieniowania UV, dlatego preparaty zawierające tlenek cynku są szczególnie polecane dzieciom i osobom o cerze wrażliwej, u których stosowanie chemicznych filtrów może powodować podrażnienia.

Jedyną wadą tlenku cynku jest konieczność stosowania go w dużych stężeniach, co może nieco rozjaśniać cerę. Pomimo tego, jest to związek bezpieczny i bardzo skuteczny.

Sortuj wg:
Tlenek cynku. Biel cynkowa 1kg Tlenek cynku. Biel cynkowa

Tlenek cynkuNazwa: tlenek cynkuSynonimy: Zincum oxydatum, biel cynkowa, biel chińska, zinc oxideGatunek: CzystyCzystość: Czysty bez domieszek min 99,9%Wzór chemiczny: ZnOCzym jest tlenek cynku?Tlenek cynku to związek chemiczny należący do grupy tlenków. Jest to połączenie tlenu z cynkiem na II stopniu utlenienia.Substancja ta jest bezwonna i występuje w postaci proszku o delikatnej fakturze. Posiada biały kolor i nie rozpuszcza się w wodzie, ani tłuszczach - tworzy dyspersje. Zastosowanie tlenku cynku:- dodatek do farb i lakierów, - w kosmetyce i ceramice,- wypełniacz i stabilizator gumy, kauczuku oraz tworzyw sztucznych, - produkcja mas izolacyjnych, zasypek i środków do impregnacji drewna,- w 1779 roku wprowadzony jako pigment; od 1834 roku jako "biel chińska" stosowana w gwaszu, w farbach olejnych, - sproszkowana biel cynkowa jest powszechnie stosowana (obok grafitu, sadzy angielskiej, argentoratu, tkanolu) w kryminalistyce, w badaniu daktyloskopijnym metodą mechaniczną,- dzięki lekkiemu działaniu antybakteryjnemu jest stosowany w maściach i zasypkach stosowanych na skóry,- w stomatologii do tymczasowych wypełnień,- dzięki właściwościom bielącym, kryjącym i matującym, jest stosowany w pudrach i zasypkach,- w naturalnych i ekologicznych preparatach ochronnych przed promieniowaniem UV.Tlenek cynku posiada zdolność blokowania prawie całego spektrum promieniowania UV, dlatego zawierające go preparaty poleca się dzieciom i osobom o wrażliwej cerze, na której chemiczne filtry powodują podrażnienia.Wadą tlenku cynku jest konieczność stosowania go w dużych stężeniach, które mogą powodować rozjaśnienie cery. Mimo tego jest to bardzo skuteczny i bezpieczny związek.

Learn More

Pokazuje 1 - 6 z 6 produktów

W górę.