Alkohol benzylowy

Nazwa: Alkohol benzylowy

Synonimy: fenylometanol, fenylokarbinol, alcohol benzylicus

Gatunek: Czysty

Czystość: 100%

Wzór chemiczny: C7H8O, C6H5CH2OH

Właściwości fizyczne

W temperaturze pokojowej jest bezbarwną, cieczą o charakterystycznym zapachu i temperaturze wrzenia 205,3 °C. Miesza się z alkoholem etylowym, eterem, słabo z wodą.

Występowanie

Występuje w postaci estrów w olejkach eterycznych, np. róży, jaśminu, hiacyntu.

Zastosowanie

Alkohol benzylowy to dobry rozpuszczalnik, m.in. estrów i eterów celulozy, żywic, siarki, lakierów. Stosuje się go jako składniki kompozycji zapachowych.

W przemyśle alkoholowym stosuje się go do produkcji likierów, wina aromatyzowanego, napojów na bazie wina aromatyzowanego i koktajli na bazie wina aromatyzowanego.

Wykorzystuje się go do produkcji aromatów.

Jego pochodne są stosowane w przemyśle farmaceutycznym.

Uniemożliwia rozwój i przetrwanie mikroorganizmów w czasie przechowywania produktu, pełni rolę konserwantu.

Jest ważnym rozpuszczalnikiem dla innych substancji hydrofilowych zawartych w kosmetykach.

Regulator lepkości, rozrzedza preparaty kosmetyczne.

Jako substancja konserwująca, jest dopuszczony do użytku przez instytucje certyfikujące kosmetyki naturalne.

Sortuj wg:
Alkohol benzylowy 1L Alkohol benzylowy

Alkohol benzylowyNazwa: Alkohol benzylowySynonimy: fenylometanol, fenylokarbinol, alcohol benzylicusGatunek: CzystyCzystość: 100%Wzór chemiczny: C7H8O, C6H5CH2OHWłaściwości fizyczneW temperaturze pokojowej alkohol benzylowy to bezbarwna ciecz o charakterystycznym zapachu. Jego temperatura wrzenia to 205,3 °C. Miesza się on z alkoholem etylowym, eterem i słabo z wodą.WystępowanieAlkohol benzylowy występuje w formie estrów w olejkach eterycznych, na przykład róży, jaśminu lub hiacyntu.Zastosowanie alkoholu benzylowego:- dobry rozpuszczalnik między innymi dla estrów i eterów celulozy, żywic, siarki, czy lakierów. Jest składnikiem kompozycji zapachowych,- w przemyśle alkoholowym - produkcja likierów, wina aromatyzowanego, napojów  i koktajli na bazie wina aromatyzowanego,- produkcja aromatów,- w przemyśle farmaceutycznym - pochodne alkoholu benzylowego,- konserwant - uniemożliwia rozwój oraz przetrwanie mikroorganizmów w czasie przechowywania produktu,- rozpuszczalnik dla innych substancji hydrofilowych zawartych w kosmetykach,- regulator lepkości; rozrzedza preparaty kosmetyczne,- substancja konserwująca dopuszczona do użytku przez instytucje certyfikujące kosmetyki naturalne.

Learn More

Pokazuje 1 - 5 z 5 produktów

W górę.